Udførelse af brændte fuger

Konstruktionsdybde: Der skal minimum være 20 mm fra indeliggende fuge til forkant af teglsten. Det gælder både for studs-og langfuger (fugen skal have god vedhæftning)

Brændte fuger udføres af tekniske grunde med et specielt fremstillet brændejern.

For at de detaljerede fuger kan stå så præcise som muligt, varmes brændejernet op med trækul. Redskabets jernmasse sørger for at holde på varmen et stykke tid. Deraf navnet brændte fuger.

Brændejernet dyppes i rå linolie inden fugen bearbejdes.

Varmen får mørtelen til at blive glattere og hærde hurtigere – begge dele forudsætninger for en fast, holdbar og skarpkantet fugeprofilering. Den hurtige og hårde hærdning, takket være varmen, der skal være så stærk, at det ryger/damper fra værktøjet, får også fugerne til at hærde så hårdt og hurtigt, at man kan børste overskydende mørtelrester eller -grater væk umiddelbart efter trækningen, uden at skade den profilerede fuge. Dette sparer meget tid i forhold til at dette skal fjernes yderst langsommeligt med en murske eller zieklinge.

Man skal derfor altid have mindst 2 brændejern i sving, således at det ene kan ligge på trækulsvarmen, mens det andet benyttes. Man kan også bruge gas til opvarmningen, men det er ikke nok bare at varme på brændejernet med en gasflamme. Brændejernet skal ligge i 5-6 minutter på en spredt gasbrænder, der dækker hele redskabets længde.

Det er vigtigt, at der benyttes en Rødvig Kulekalkmørtel K 100/750.
Derudover skal fugemørtlen indeholde relativt fint sand.

Hvis man vil bruge Rødvig Juramørtel KKh 20/80/475 må man ikke bruge varme jern, men kun forme fugen med kolde jern.

Klik for flere referencer

De 10 bud for murværk

Undgå faldgruberne når du murer

Konsulentbistand

Kontakt os på +45 56 50 30 00 eller på info@kalk.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev