En smuk gesims, der ved sin størrelse og struktur står i et godt forhold til bygningen, bidrager til at give karakterer og et værdigt udseende. Gesimsen har alle dage været en æstetisk faktor, der har defineret byggeriets og husejerens status og stil.
Det har givet udslag i mange forskellige stilarter, som man i dag har en forpligtelse til at bevare som en del af historien.

Holdbar tradition


Det traditionelle materiale til pudsning og trækning af gesimser er kalkmørtel. Ved reparationer er det vigtigt, for et godt resultat, at den anvendte mørtel har en styrke og smidighed, der går i spænd med materialer, der tidligere er brugt til opmuring og pudsning på byggeriet.
Rødvig Juramørtel er beviseligt et af de bedste produkter til restaurering og konservering, fordi det er porøst, sugende og dermed diffusionsåbent, samtidig med at det er elastisk og følger husets sætninger og bevægelser.

Udførelse


Udkast Rødvig Juramørtel Kh 100/400 (0-5,0) på gesims leddene i et tyndt lag på max 5 mm. Udkastet skal sidde en lille uge. Der forvandes inden trækning. Rødvig2Comp KKh 20/80/475 (0-5,0), der består af, en pose Rødvig Kulekalkmørtel K 100/750 og to poser Rødvig Juramørtel Kh 100/400, sammenblandes. Herefter kastes der på i passende lag – skabelonen trækkes igennem og fjerner al overflødig mørtel.

Man kaster nyt materiale på, udfylder større huller og trækker igen, indtil gesimsen er glat og helt udfyldt. Når gesimsen har været hvidtørret i mindst 14 dage kan der anvendes Rødvig Slutpuds, der påføres i et papirstyndt lag.

I øvrigt henvises til Bygningsbevaring 2008 side 13 og 40.

Klik for flere referencer

De 10 bud for murværk

Undgå faldgruberne når du murer

Konsulentbistand

Kontakt os på +45 56 50 30 00 eller på info@kalk.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev