Sokkelen på et hus defineres som den nederste del af huset og den øverste del af fundamentet. I tidligere tider var soklen ikke beskyttet af regnvand der dryppede fra taget (der var ingen tagrender), og slog op fra jorden på soklen. Derfor skulle soklen være så diffusionsåben som overhovedet muligt, så salte trænge ud af soklen og ikke trænge ind i huset, med fugt- og svampeangreb til følge.
Mange steder i dag pudser man soklen i en stærk og tæt mørtel, for derefter at male den med tjære eller en plastikmaling. Det bevirker at en eventuel opstigende grundfugt, vil passere forbi soklen for at trænge ud over sokkelniveau med store salt- og fugtskjolder til følge, og i værste fald afskalning af facadens pudslag.
Den bedste måde at komme dette til livs på, er ved at lære af fortiden og behandle sin sokkel som man valgte at gøre dengang.
Mørtel til anvendelse på sokkel
Udkast: Rødvig Juramørtel Kh 100/400, korn 0-5,0 mm
Grovpuds: Rødvig Juramørtel Kh 100/400, korn 0-2,0 mm
Finpuds: Rødvig Juramørtel Kh 100/400, korn 0-1,0 mm
Efterbehandling af sokkel
Når mørtlen er hærdet op (se hærdningsforhold) kan soklen overfladebehandles, hvis det ønskes. Den kan enten kalkes med Rødvig Sandkalk og/eller Rødvig Kalkmælk eller males med REN Facademaling. Alle produkter er højdiffusionsåbne og lader soklen ånde.